Tofsö

Natur och kultur

Som Du fick veta i början ligger Tofsö i en gammal kulturbygd. Husgrunder från gamla torp och andra spår härom finns nästan överallt.

Sörmlandsleden når Du genom att gå grusvägen västerut förbi gården Trydalen någon kilometer.

Ett populärt utflyktsmål för många Sörmlänningar är Stendörrens Naturreservat nära Studsvik. Man har här förbundit ett antal öar med hängbroar, vilket gör att även den som saknar båt kan komma en bit ut i skärgården. Fritidsbåttrafiken är mycket livlig genom den trånga inomskärspassagen som gett området dess namn. Här finns även ett Naturum.

Vårt område gränsar till Nynäs Naturreservat, som med sina 2 950 ha varierade natur är Södermanlands största. Vid Nynäs Slott anordnas sommartid många olika kulturella arrangemang; konserter, hantverksmässor, utställningar av olika slag samt även visningar av delar av slottet.

De mycket gamla beteshagarna vid Långmaren har en intressant flora; på våren bl. a. rikligt med fältgentiana.

Du får inga tips om var de bästa blåbärs- och kantarellställena ligger, men skogarna runt omkring oss är värda ett besök om man har sådana ärenden. Ta gärna med karta och kompass.

Det finns ganska gott om vilt i omgivningarna (tänk på det när Du åker bil i gryning och skymning) och med lite tur går det att få se bl.a. älg och kronhjort.

Tyvärr finns det också ett antal vildsvin i omgivningarna.
Det har därför bildats ett jaktlag som får jaga vildsvin inom området.
Regler för jaktlaget finns i detta dokument:

Många fastighetsägare i Tofsö är också medlemmar i OGENSJÖ SKÄRGÅRDSKLUBB. De håller till på Furuholmen i vår härliga skärgård. Mer information på deras hemsida.

http://www.ogensjo.se

Detta var lite kort om Tofsö och dess omgivningar. Du kommer säkert att upptäcka mycket annat på egen hand. Vi hoppas att Du kommer att trivas här. Om Du har några problem eller funderingar när det gäller våra gemensamma anläggningar är Du välkommen att kontakta någon i Styrelsen.